Modern és letisztult esküvői fotózás

Az esküvőre készülő párok egy részének a kreatív esküvői fotózás egy olyan tortúra, amin szeretnének mielőbb túllenni, mert a többségük zavarban érzi magát ilyen helyzetekben, és még nem vettek részt olyan fotózáson, amelynek kifejezetten ők lettek volna a főszereplők.
Modern és letisztult esküvői fotózás

Ezen a helyzeten tovább ront, hogy a kreatív esküvői fotózások egy jó része olyan irányított fotózás szokott lenni, ahol a pároknak statikusan, beállított pózokban kell tetszelegni, amely inkább csak növeli a bizonytalanságukat.

A véleményem szerint nem lehet sikeres az a kreatív esküvői fotózás, amelyen a párok nem érezték jól magukat. Az én modern esküvői fotós szemléletem szerint a siker kulcsa a következőkből tevődik össze: a kommunikációból, a legjobb esküvői fotós helyszín kiválasztásából, valamint a pártokban kialakított pozitív attitűdből. A következőkben ezekről szeretnék egy kicsit mesélni.

Az esküvői fotózás és a kommunikáció

Sokan azt gondolják, hogy az esküvői fotózás a technológiáról, a legújabb fotós eszközök bevetéséről szól, pedig az esküvői fotós munka sava-borsa a kommunikációban van elrejtve. Nekem esküvői fotósként az a kifejezett feladatom, hogy a párokból olyan együttműködést hozzak elő, amely a megfelelő fotóanyag elkészültéhez szükséges, ehhez pedig a kommunikáción keresztül vezet a legrövidebb út.

A kommunikációm egyik fontos alapja a magabiztos fellépés, amely egyből tudatosságot és profizmust sugall, így a párok azonnal egy olyan közegben fogják találni magukat, amely biztonságérzetet kelt bennük. Ha érzik, hogy jó kezekben vannak, halad a munka, készülnek a fotók, folyamatos visszajelzéseket kapnak, akkor az nagyon hamar oldani kezdi a gátlásukat és a bizonytalanságukat.

A kommunikációm másik alapja a kötetlen hangulat, amely segít a gyorsabb feloldódásban, illetve egyszerűsíti magát a kommunikációt is. A kötetlen hangulat persze nem öncélú haverkodást és viccelődést jelent, hanem tudatosan olyan vicces és kedves helyzetek megteremtését, amelyekben oldottan tudunk viselkedni. A jókedv, a jókor elejtett poénok azonnal oldják - főleg a kreatív esküvői fotózások legelején tapasztalható feszültséget.

A kommunikációm harmadik fontos alapja a tudatos előre ismerkedés. Mivel a kreatív esküvői fotózás alkalmával már érdemben kell dolgoznunk, nincs mód arra, hogy ekkor szánjunk időt az ismerkedésre, éppen ezért bármilyen szakaszban is legyen a párokkal való kapcsolatfelvételem, mindig biztosítok arra lehetőséget, hogy a szolgáltatásaim mellett a személyemet is megismerjék. Ennek köszönhetően az éles helyzetben nem a nulláról kell elkezdenünk a kapcsolatfelvételt, amely nagyon megtudja könnyíteni a munkát.

Az esküvői fotózás és a legjobb esküvői fotós helyszín kiválasztása

Az esküvői fotós helyszín keretet ad az esküvői fotózásnak, hátteret biztosít a fotóknak, így a végeredményre is nagyon nagy hatással van. Emiatt nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni a legjobb esküvői fotós helyszín kiválasztásába, amelybe érdemes belevonni magát az esküvői fotóst is.

Nagyon fontos, hogy csak olyan helyet válasszatok esküvői fotós helyszínnek, amely illeszkedik a személyiségetekhez és a stílusotokhoz, mert csak ilyen körülmények között tudtok majd jól feloldódni, és lesznek természetesek a rólatok készült fotók. Legyen a helyszín egy patinás épület, egy nyüzsgő belvárosi helyszín, vagy valamilyen természeti közeg - a lényeg, hogy fel tudjatok oldódni benne.

Az esetleges rossz időjárás esetére legyen mindig egy olyan opció, ahol meg lehet valósítani a kreatív esküvői fotózást. Ez az opció általában egy beltéri helyszín szokott lenni, ahol függetleníteni tudjuk magunkat a kinti körülményektől. Mostanában egyébként egyre népszerűbbek a beltéri esküvői fotós helyszínek: egy sor olyan patinás épület nyitotta meg a kapuit a kreatív esküvői fotózások számára, ahol kompromisszum mentesen meg lehet valósítani egy fotózást, így ezekre a helyszínekre már nemcsak, mint második opcióra érdemes tekinteni. Még újabb trend, hogy az esküvői fotózások visszatértek a hagyományos fotóstúdiókba, csak mostanság természetes fényeket használunk megvilágításához, illetve ezen stúdiók egy részének a berendezése kifejezetten illik az esküvői témához.

Bátran gondolkozzatok több esküvői fotós helyszínben, hiszen az eltérő karakterű helyszínek például érdekes kontrasztot tudnak adni a fotózásnak. Ilyenkor csak arra érdemes odafigyelni, hogy a helyszínek közötti utazásra további időt kell elkülöníteni a nagy nap sokszor amúgy is szűkös menetrendjében.

Az is nagyon fontos, hogy gondoskodjatok az esküvői fotós helyszín, vagy helyszínek lefoglalásáról, illetve az ezzel kapcsolatos adminisztrációs, vagy fizetési kötelezettségek le legyenek tudva az esküvő napjára, hogy a fotózás alkalmával erre külön ne kelljen figyelmet szentelni.

Az esküvői fotózás és a pozitív attitűd

A legtöbb pár hajlamos azt gondolni, hogy az esküvői fotók minősége csak az esküvői fotósukon fog múlni, pedig pozitív hozzáállással ők is nagyon sokat tudnak hozzátenni az elkészülendő fotóanyag minőségéhez.

Az első és talán legfontosabb dolog, hogy az esküvő napja, ezzel összefüggésben az esküvői fotózás is nagyon fárasztó dolog. Persze csupa édes kötelezettségnek kell eleget tenni, de akkor is végig kell csinálni egy nagyon megterhelő napot, amellyel kapcsolatban nem árt előre felkészülni, és mosolyogva venni minden akadályt.

Másik nagyon fontos dolog, hogy az esküvő napját meg kell tervezni, és a tervezés, valamint a megvalósítás során is időt kell szánni minden olyan részletre, amely szebbé varázsolhatja a nagy napot. Ez nincs másképp az esküvői fotózással sem, hiszen kellő időt kell betervezni a fotózásra, azonban ezt az időt meg is kell tölteni tartalommal, és nagyon aktívan ki is kell használni.

Szorosan összefügg a pozitív attitűd kérdésével a már említett esküvői fotós helyszín kiválasztása, hiszen a helyszínválasztás is valahol befektetett energia és hozzáállás kérdése. Ennek a margójára megfogalmazva: nagyon fontos egy szép esküvői fotós helyszín kiválasztása, de ugyanilyen fontos a párok hozzáállása is a fotózáshoz, hiszen e nélkül nem lesz tökéletes a végeredmény. Éppen ezért nemcsak a feltételek megteremtésébe kell nagy energiát fektetni, hanem a megvalósításba is, magyarul a fotózáson nektek is oda kell tenni magatokat.

Összességében a modern felfogás szerint az esküvői fényképezés nemcsak azt jelenti, hogy a párok rábízzák magunkat az esküvői fotós tudására és tapasztalatára, hanem alapos felkészülést, a feltételek megteremtését, pozitív hozzáállást is jelent a részükről, miközben az esküvői fotós nemcsak a tudása legjavát adja, hanem a személyiségét is beleviszi a munkába, illetve élni is tud a kapott feltételekkel.

Torzsa Lajos esküvői fotós

Kapcsolódó cikkek

Esküvői dekoráció saját kezűleg

Saját készítésű dekoráció az esküvőre

Ha nem szeretnél egy vagyont elkölteni az esküvőd dekorációjára, te magad is könnyen csodaszép díszítést varázsolhatsz a nagy napra.

Télen is lehet csodás esküvőd

Ötletek téli esküvőhöz

Az esküvők legkedveltebb időszaka egyértelműen a nyár. Vannak azonban olyan párok, akik télre tervezik a nagy napot.

Tanulságok filmbeli esküvőkkel kapcsolatban

Esküvős filmek - érdemes kölcsönvenni néhány ötletet

Számos esküvővel kapcsolatos film készült már, amióta létezik a filmipar.