Útmutató a pezsgőhöz és a habzóborhoz

Bár a pezsgőt és a habzóbort gyakran különleges alkalmakhoz kötik, a mindennapokban is remek választásnak bizonyulnak, és sokuk sokféle ételhez jól párosítható.
Útmutató a pezsgőhöz és a habzóborhoz

Bár sokan tévesen minden pezsgőt pezsgőnek neveznek, ez az útmutató segít a megkülönböztetésben. Amellett, hogy megismertetjük Önt azzal, hogy mi is az egyes borok fajtája, jobban felkészülhet az alkalomhoz legmegfelelőbb palack kiválasztására.

A pezsgő és a többi pezsgő a hasonlóságuk ellenére gyártási folyamatukban különbözik egymástól. Ezeket a borokat szigorú előírások, az úgynevezett Appellation d' Origine Controlee alapján állítják elő. Speciális szőlőfajtákból készülnek, és szigorú erjesztési folyamaton mennek keresztül. Az eljárás is bonyolultabb, különleges talajviszonyokat és kézi szüretet igényel. Az ilyen típusú borok nagyon drágák is. Hogyan válassza ki tehát a megfelelő palackot?

Míg a kötetlen összejövetelekhez olcsóbb pezsgőket is vásárolhat, és más pezsgők nagyobb presztízsűek, és különleges alkalmakra jobb választásnak bizonyulnak. Bár a kevésbé drága pezsgők nagyszerűek egy vasárnapi villásreggelihez, érdemes lehet némi pénzt megtakarítani azzal, hogy egy üveg pezsgőt vásárol egy diszkontban. A Marketview Liquor árai segítenek pénzt megtakarítani egy üveg kiváló minőségű pezsgőre.

A pezsgő kiválasztásakor fontos megjegyezni, hogy a pezsgő és a champagne nem ugyanaz. Egy minőségi üveg pezsgő nem minden pezsgő, és egy más régióban készült bor nem feltétlenül tekinthető igazi pezsgőnek. Hogy megbizonyosodjon arról, hogy a palackja valódi pezsgő, ellenőrizze a címkén, hogy hol készült. A címkén kívül keresse a "champagne" szót is a palackon.

Bár nehéz lehet megkülönböztetni a jó pezsgőt a rossz pezsgőtől, számos közös jellemző van, amely megkülönbözteti a pezsgőt és a habzóbort a többi bortípustól. A pezsgő a legdrágább bornak számít, és kiváló választás étkezéshez párosítva. Bizonyos ételekhez a legjobb párosítani két vagy többféle étel kombinációja a legjobb bor. Ha egy bort desszerttel kevernek, az már remek párosításnak számít.

A pezsgő kiválasztásakor figyelembe kell vennie az étel édességi szintjét. Minél édesebb a bor, annál jobb. Vásárolhat szüreti pezsgőt, ha a szőlő különösen kivételes. Másrészt, ha a boron nem szerepel a gyártási évjárat, nem feltétlenül rosszabb minőségű. A borászok gyakran kombinálják a különböző évjáratokból származó szőlőket, hogy biztosítsák az ízek összhangját. Az édességi szint azonban csak az egyik tényezője egy bornak, ami zavaró lehet.

Ha már kiválasztotta a pezsgőt, fontos a megfelelő pohárkészlet kiválasztása. A pezsgőt gyakran pezsgőspohárban szolgálják fel, amely egy magas, keskeny pohár, amely a buborékokat az ízlelőbimbókra irányítja. Ezenkívül olyan flutert kell választania, amelynek keskeny a nyaka, hogy a buborékok könnyebben leülepedjenek. Ezt az italt a legjobb pohárban szeretné felszolgálni, és a legfinomabb formájában kóstolhatja meg.

Kapcsolódó cikkek

Torták esküvőre - különleges esküvői torták

Különleges esküvői torták

A torta, melyet közösen vág fel az ifjú pár, az esküvő egyik legfontosabb kelléke.

Télen is lehet csodás esküvőd

Ötletek téli esküvőhöz

Az esküvők legkedveltebb időszaka egyértelműen a nyár. Vannak azonban olyan párok, akik télre tervezik a nagy napot.

Debreczeni Zita - esküvői trend!

Esküvői trend - Debreczeni Zita fotóival

A legfrissebb esküvői trendek Debreczeni Zita lencséjén keresztül.