Lazább irányba változik az esküvői öltöny divat

Már esküvőkön sem ritka a színes és kockás öltönyök látványa.
Lazább irányba változik az esküvői öltöny divat

Dübörög az esküvői szezon, ennek pedig a ruhaüzletek is érzik a hatását. Sokan az utolsó pillanatban, kapkodva próbálnak dönteni, mit is húzzanak magukra a nagy napon. Mégsem kell kompromisszumot kötni: ami elegáns, az lehet egyúttal kényelmes is.

Ha esküvő divatról beszélünk, akkor általában először a menyasszonyi ruhák jutnak az átlagemberek eszébe, az ara „lopja el a show-t” megjelenésével, és ezzel nincs is semmi baj. Ugyanakkor nem elhanyagolható a leendő férj öltözete sem. A megfelelő, az alkalomhoz és a kísérőhöz illő viselet mind a férfi vendégek, mind a vőlegény számára egyaránt fontos.

Rengeteg színű, fazonú és anyagú esküvői öltöny áll a férfiak rendelkezésére – ember legyen a talpán, aki kiigazodik a kínálatban. Cikkünkben szakértők közreműködésével segítünk bevezetni az olvasót a modernkori esküvői öltöny divatba.Szász Imre és Németh Ádám, az Elite Fashion Öltönyház két ügyvezetője azt tapasztalja, hogy a háromrészes (klasszikusan nadrágból, mellényből és zakóból álló) öltönyök már 2020 végétől reneszánszukat élik, a nyári melegben pedig különösen jó választást jelenthetnek, hiszen sokan nem akarják az esküvőn végig hordani a zakót – elég, ha a fotózáshoz veszik fel.

A népszerű színek és formák érezhetően változtak a vírushelyzet hatására. A vőlegény, a menyasszony és a násznép is engedett a konzervatív viseletekből, és egyre bátrabban kísérleteznek újdonságokkal. Az esküvői divat lazulásának oka a szakértők szerint, hogy a hosszú bezártság után más jelentőséget kaptak a menyegzők: kötelező protokoll program helyett bensőségesebb családi eseményként tekintünk rájuk.

Ennek tükrében nagyon keresettek a kockás öltönyök, amik külföldön már jó pár éve trendinek számítanak. Emellett a zöld, a bordó is jól megy, de az örök klasszikus még mindig a kék szín.

„Megéri egy kicsit merészebbnek lenni, és kísérletezni! Vannak rózsaszín, bézs, korallszínű öltönyök is a piacon, amelyek sokkal jobban állhatnak, ha sikerül rávenni a férfiakat arra, hogy felpróbálják őket. Néha van, aki egy szürke öltönyt keres, aztán egy drappal távozik. Nálunk fontos szempont, hogy egy öltöny ne legyen túldíszített, így a későbbiekben is szívesen hordhatja az ember” – magyarázza Szász Imre és Németh Ádám, az Elite Fashion Öltönyház két ügyvezetője.

Mit érdemes tudnunk, mielőtt öltönyt választanánk az esküvőnkre?

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ne törődjünk bele, ha nem érezzük magunkat jól az esküvőre választott öltözetben – az öltönynek ugyanis nem szabad diszkomfortot okoznia.

„A jó öltöny nem kényelmetlen! Pláne, ha kifejezetten személyre alakítjuk, hiszen akkor lesz igazán a vevő sajátja” – teszi hozzá a Elite Fashion Öltönyház két szakértője.

„Fontos, hogy az öltöny színe harmonizáljon a menyasszonyi ruhával a fotókon, a legjobb, ha annak a kiegészítő színe. Ügyeljünk arra is, hogy az öv és a cipő is passzoljon egymáshoz” – hívja fel rá a figyelmet Németh Ádám, míg Szász Imre arra figyelmeztet, hogy rendeljük meg időben a ruhadarabot.
De vajon mennyiért vásárolnak öltönyt a magyar vőlegények?

„Elmondható, hogy a magyarok átlagosan 100-120 ezer forint közötti összeget költenek az esküvői öltönyre, de van az a réteg, akik 180-at is rászánnak. Ebben általában már a cipő, az ing, a nyakkendő is benne szokott lenni” – mondja Szász Imre és Németh Ádám, az Elite Fashion Öltönyház két ügyvezetője.

Az öltönyszakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy nem mindegy, mikor választjuk ki az öltözékünket. Sokan egy évvel előre tűzik ki az esküvő dátumát, de ezzel együtt még túl korai lenne a ruhaválasztás, hiszen a nagy napig akár több méretet is változhatunk. Az ideális az, ha az esküvő előtt 1-3 hónappal döntünk, mivel sok divatüzletben nincs nagy készlet és csak ilyen átfutási idővel kaphatjuk, meg amit szeretnénk.

„Igaz, nálunk ez nem jelent problémát, hiszen a három boltunkban összesen körülbelül ezer öltönyünk van készleten, így last minute is lehet vásárolni. Az öltönyeink általában másnapra már hordhatóak, mégis egy héttel az esküvő előtt szoktuk méretre alakítani őket, mert sokan az utolsó percig fogyókúráznak.”

Kapcsolódó cikkek

Egy álom kialakulása, azaz hogyan született meg a menyasszonyi ruha?

Egy álom kialakulása, azaz hogyan született meg a menyasszonyi ruha?

Honnan származik a menyasszonyi ruha és hogyan alakult a mai formája?

Lazább irányba változik az esküvői öltöny divat

Lazább irányba változik az esküvői öltöny divat

Már esküvőkön sem ritka a színes és kockás öltönyök látványa.

Koszorúslány ruhák

Milyen ruhát viseljenek a koszorúslányok?

Nagyon fontos, hogy a koszorúslányok ruháit is előre kigondolva, a dekorációhoz és az esküvő stílusához passzolóan válasszuk ki.