Egy álom kialakulása, azaz hogyan született meg a menyasszonyi ruha?

Nézzük át, honnan származik a menyasszonyi ruha és hogyan alakult a mai formája.
Egy álom kialakulása, azaz hogyan született meg a menyasszonyi ruha?

A menyasszonyi ruha több évszázados útja tökéletes tükör lehet számunkra az idők változásáról. Formálódott a viselethez használt anyagok listája, de a kedvelt színek és anyagok se maradtak ugyanazok. Nézzük át honnan származik a menyasszonyi ruha és hogyan alakult a mai formája.

Habár szorosan kapcsolódik a mai divathoz és jelenlegi trendekhez, az esküvői ruhák világa egy különös iparág, amely nagyban követi a múlt szokásait és hagyományait. A mai menyasszonyi ruhák stílusát, formáját, díszítését és akár hosszát is néhány híres kreatív tervező határozza meg, mint Jenny Peckham, Pnina Tornai, Pronovias és Zuhair Murad. Ez is bizonyítja, hogy az esküvői viseletek változása csodás korleírás is lehet, megmutatva az akkori ízlésvilágot és kedvelt szabási formákat.

A fehér szín színrelépése

Érdekes, de a fehér szín nem mindig volt a leghasználtabb szín, és csak a 19. századtól vált elismertté. Ezen szín viseletét Viktória angol királynő tette híressé, amikor Albert herceggel kötött, 1840-ben megrendezett esküvőjén, fehér ruhát viselt. Mindez a tisztaság és az elegancia nevében történt.

Nem is kell mondani, hogy a különlegesnek számító fehér ruha, hamar etalonná vált, és hölgyek, lányok milliói kezdték el követni az angol uralkodó mintáját. Ezzel a fiatal királynő egy új trendet indított el, ami mai napig hatással van a menyasszonyi ruhákat készítő elismert tervezőkre és a házasságra készülő hölgyek döntésére is.

Manapság már a fehér szín végtelen árnyalatai között kell, hogy kiigazodjon a vevő, ilyen a krémszín, világos vagy pasztell sárga. Ezeken kívül akár találkozhatunk merészebb színválasztásokkal is, mint a kék vagy szürke, mondhatni bármilyen szín szolgálhat alternatívaként, csak a képzelőerőn múlik.

Ettől függetlenül a fekete szín még mindig nem tudott felférkőzni a listára, és sok helyen tabuként kezelik, inkább temetésre, vagy más stílusú eseményekre viselt szín. További elgondolkodtató információ, hogy még a Távol-Kelet országaiban a piros, vörös szín közkedvelt szerencsés színválasztás, a keresztény országokban ezt szemtelen opcióként kezelnék.

Formaváltás

A ’30-as években a szatén ruhák voltak divatban, míg a ’40-es években inkább a praktikusság került előtérbe, kevesebb díszítéssel. Nem is csoda, hisz az emberek a háborús időszakban szűkösebben éltek, sokaknak nem volt lehetőségük fényűző esküvőket rendezni. Ezt követte az 1950-es évek kerek szoknyái csipkével.

További nagy változások történtek a ’70-es években, amikor is nagy mániává váltak a bohém, hippi ruhák, különlegesebbnél különlegesebb megoldásokkal. Később egy újabb angol nemes Diana hercegnő mutatta az utat, fodros esküvői ruhájával az 1980-as időszakban. Majd beköszöntött a minimalizmus, amit mondhatni tovább vitt a 2000-es időszak olvasztótégely filozófiája. Megérkezett a választás szabadsága, minden téren. Egyik nap lehetett a klasszikus, másik nap pedig a bohém viselet a legkedveltebb ruhaforma.

Mai tendencia

Az utóbbi időszakban már nem az ipar diktálja csak a divatot, hanem a vevők is nagyban beleszólnak abba, hogy mi legyen az évszak, év szenzációja. A tervezők elmennek akár a végletekig, több tíz méternyi fátyolokkal, vagy egy meghökkentő színpárosításokkal. Sok hölgy számára már a se forma, se a nagy szoknya nem kötelezően követendő előírás, egyéb kreatív vagy épp szexi megoldások is hódíthatnak.

Talán ezen ipar több évszázados fentmaradását magyarázhatja, hogy az esküvő az emberiség egyik legrégebbi hagyománya, sokak számára egy mesebeli nap, amikor a hölgyek igazi hercegnők lehetnek. Mindenki máshogy képzeli el a tökéletes menyasszonyi ruháját, így biztosak lehetünk benne, hogy a jövő is tartogat számunkra meglepetéseket, egy-egy új modellt, vagy akár egy eddig tabu szín használatát, mint a piros.

Kapcsolódó cikkek

Modern és letisztult esküvői fotózás

Modern és letisztult esküvői fotózás

Az esküvőre készülő párok egy részének a kreatív esküvői fotózás egy olyan tortúra, amin szeretnének mielőbb túllenni, mert a többségük zavarban érzi magát ilyen helyzetekben, és még nem vettek részt olyan fotózáson, amelynek kifejezetten ők lettek volna

Tanulságok filmbeli esküvőkkel kapcsolatban

Esküvős filmek - érdemes kölcsönvenni néhány ötletet

Számos esküvővel kapcsolatos film készült már, amióta létezik a filmipar.

Torták esküvőre - különleges esküvői torták

Különleges esküvői torták

A torta, melyet közösen vág fel az ifjú pár, az esküvő egyik legfontosabb kelléke.